Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z sarny zawijana
Składniki:
łopatka sarnia
100 g słoniny
50 g masła
pół szklanki rosołu
2 cebule
sól
pieprz
1 marchewka
1 pietruszka
1 kalarepka
kawałek selera
pół łyżeczki tymianku. Marynata: sok z cytryny
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 goździki
po 3-4 ziarenka pieprzu
ziela angielskiego
jałowca
ćwierć łyżeczki imbiru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Z łopatki wyjąć płaską kość. Mięso odżyłować, umyć, wygnieść ręką, lekko rozbić na równy płat, posypać tymiankiem, solą, pieprzem. Na mięsie ułożyć cienkie plastry słoniny i pokrojoną w plasterki jedną cebulę, założyć brzegi, ciasno zwinąć, mocno obwiązać szpagatem. Ułożyć mięso w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce, często przekręcać. Obrane, umyte warzywa i drugą cebulę zetrzeć na tarce lub po-kroić w drobną kostkę. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, obłożyć rozdrobnionymi jarzynami, zalać przecedzoną marynatą, dusić pod przykryciem po-nad godzinę, w miarę potrzeby skrapiając rosołem lub wodą. Miękkie mięso wyjąć, uwolnić ze szpagatu, pokroić na grube plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Polać przetartym przez sito sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"