Potrawa: Kaczka po białostocku |
Składniki: kaczka piwo 5 dag mąki tłuszcz śmietanka 2 jajka łyżeczka startej skórki cytrynowej; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę' umyć, zalać piwem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie osuszyć, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić piwem i dusić do miękkości Pod koniec duszenia wlać śmietankę Miękką kaczkę pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z jajkami i skórką cytrynową, zapiec. Podawać z ziemniakami i kalafiorem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |