Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka po czersku
Składniki:
kaczka
5 dag mąki
tłuszcz
śmietanka
20 dag twarożku
po 1 łyżeczce startej skórki cytrynowej i pomarańczowej
4 dag rodzynków; sól i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić śmietanką i dusić do miękkości Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym i polać doprawionym sosem połączonym ze zmielonym twarożkiem, skórkami i opłukanymi rodzynkami, zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"