Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka „Port lotniczy”
Składniki:
kaczka
po I/2 szklanki wódki i likieru Cacao Choix
I/4 szklanki zagęszczonego soku pomarańczowego
4 dag mąki
tłuszcz
1/4 szkl.śmietanki
2 żółtka
2 łyżki wiórków kokosowych; sól
pieprz i gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, zalać marynatą z wódki, likieru i soku pomarańczowego, pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzi Potem mięso osuszyć, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić skropić marynatą i śmietanką, dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z żółtkami i wiórkami kokosowymi, zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"