Potrawa: Kaczka po senatorsku II |
Składniki: kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny tłuszcz I/2 szklanki białego wytrawnego wina po I/4szkl soku cytrynowego i pomarańczowego 10 dag keczupu 10 dag rodzynków; sól pieprz cukier curry tymianek i majeranek do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie posypać przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem winem i sokiem Pod koniec pieczenia dodać keczup i opłukane rodzynki Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z frytkami i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |