Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber sarni na zimno
Składniki:
Comber
50 g słoniny
łyżka masła
sól
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
ćwierć selera
po 4-5 ziarenek ziela angielskie-go i pieprzu
1 listek laurowy
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowany i umyty comber wygnieść mocno ręką, ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć pokrojonymi drobno jarzynami i korzeniami, zalać winem, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła i piec ok. 2 godzin, często skrapiając przecedzoną marynatą i polewając sosem spod pieczeni. Podawać na zimno z ostrymi sosami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"