Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka w potrawce
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
40 dag włoszczyzny bez kapusty
szkl. białego wytrawnego wina
4 dag masła 4 dag mąki
sól pieprz
cukier
majeranek
tymianek
goździki
gałka muszkatołowa i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, obracając od czasu do czas Następnie przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem-Warzywa umyć, obrać, opłakać, rozdrobnić i dodać do kaczki pod koniec gotowania razem z winem Miękkie mięso ułożyć w naczyniu Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (2 szklanki), szybko mieszając trzepaczką, chwilę pogotować, doprawić, polać przygotowane mięso i dusić kilka minu Podawać z ziemniakami drążonymi i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"