Potrawa: Kaczka z kapustą czerwoną |
Składniki: kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny tłuszcz 80 dag kapusty czerwonej szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 dag masła-2 dag mąki 5 dag rodzynków; sól pieprz cukier jałowiec majeranek tymianek gałka muszkatołowa sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie związać nogi, polać tłuszczem i upiec skraplając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi Kapustę oczyścić, opłukać, drobno poszatkować usuwając głąb i grube nerwy, skropić winem i dusić na małym ogniu często mieszają Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, sosem, opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwilę poddusić i doprawi Część kapusty ułożyć na półmisku żaroodpornym, przykryć przygotowanym mięsem i obłożyć pozostałą kapustą, zapiec Podawać z ziemniakami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |