Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka z kapustą czerwoną
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag słoniny
tłuszcz
80 dag kapusty czerwonej
szkl. czerwonego wytrawnego wina
2 dag masła-2 dag mąki
5 dag rodzynków; sól
pieprz
cukier
jałowiec
majeranek
tymianek
gałka muszkatołowa sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie związać nogi, polać tłuszczem i upiec skraplając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi Kapustę oczyścić, opłukać, drobno poszatkować usuwając głąb i grube nerwy, skropić winem i dusić na małym ogniu często mieszają Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, sosem, opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwilę poddusić i doprawi Część kapusty ułożyć na półmisku żaroodpornym, przykryć przygotowanym mięsem i obłożyć pozostałą kapustą, zapiec Podawać z ziemniakami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"