Potrawa: Kaczka z oliwkami |
Składniki: kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny tłuszcz 3/4 szkl. białego wytrawnego wina 10 dag oliwek 5 dag rodzynek 2 dag masła 2 dag mąki; sól pieprz cukier gałka jałowiec majeranek i tymianek do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając Następnie naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł , związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem i winem Oliwki wy-drylować, pokrajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec pieczenia razem z opłukanymi rodzynkami i przyprawami Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać do sosu po wyjęciu tuszki, zagotować i do-prawi Kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |