Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka z oliwkami
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag słoniny
tłuszcz
3/4 szkl. białego wytrawnego wina 10 dag oliwek
5 dag rodzynek
2 dag masła
2 dag mąki; sól
pieprz
cukier
gałka
jałowiec
majeranek i tymianek do smaku

Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając Następnie naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł , związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem i winem Oliwki wy-drylować, pokrajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec pieczenia razem z opłukanymi rodzynkami i przyprawami Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać do sosu po wyjęciu tuszki, zagotować i do-prawi Kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"