Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Baleron z dzika
Składniki:
2 kg karkówki beż kości
8 dag soli
1/4 łyżeczki saletry
Il4 łyżeczki zmielonych przypraw (pieprz
ziele angielskie)
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, natrzeć solą wymieszaną z saletrą i przyprawami, ułożyć w naczyniu kamionkowym, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 dni, często odwracają Następnie mięso wyjąć z naczynia, opłukać kilkakrotnie, osuszyć, zawinąć w błonę zdjętą z sadła, obwiązać szpagatem i wędzić w ciepłym dymie o temperaturze 25-40°C przez 2-3 dni Do wędzenia używać drewna bukowego lub dębowego lub olchowego Po wędzeniu włożyć baleron do wrzącej wody i gotować wolno o 90 mi-nu Ugotowany baleron studzić w wodzie, w której się gotował Kiełbasa litewska z dzika
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"