Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kiełbasa litewska z dzika
Składniki:
I kg mięsa z dzika bez kości
po 50 dag wołowiny bez kości i mięsa z zająca lub sarny bez kości
8 dag soli
1l4 łyżeczki saletry; pieprz
ziele angielskie
kilka goździków
liść laurowy
majeranek; 4-5 łyżek spirytusu (rumu lub araku)
40 dag słoniny
jelita z dzika lub wieprzowe
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, drobno pokrajać, połączyć z saletrą, solą i zmielonymi przyprawami Następnie dokładnie wymieszać i starannie wyrabiać, ubijając tłuczkiem i dolewając po trochu spirytus Potem połączyć z pokrajaną w cienkie paseczki słoniną i napełnić dokładnie wysuszone z wewnętrznej i zewnętrznej strony jelita, pomagając sobie wałkiem tak, aby zapełnić wolną przetrzeć Gotową kiełbasę ułożyć pomiędzy dwoma deseczkami, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na dwa tygodni Po tym czasie kiełbasę rozwiesić w przewiewnym miejscu
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"