Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber sarni po litewsku
Składniki:
Comber
100 g słoniny
150 g masła
pół łyżeczki mielonego jałowca
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru pudru
sok z cytryny
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Odżyłowany i umyty comber mocno wygnieść ręką, naszpikować słoniną, natrzeć solą i jałowcem, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Pozostałą słoninę pokroić w plastry. Comber owinąć plastrami słoniny, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec w nagrzanym piekarniku ok. 2 godzin, często polewając stopionym masłem. Po ok. 40 minutach pieczenia lekko odsunąć na bok słoninę, a mięso oprószyć cukrem pudrem. Upieczony comber wyjąć na ogrzany półmisek, pokroić w ukośne plastry. Do sosu spod pieczeni dodać śmietanę wymieszaną z mąką i łyżkę masła. Podgrzać, polać mięso.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"