Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kiełbasa zwyczajna z dzika
Składniki:
I
5 kg tłustego mięsa z dzika bez kości
50 dag mięsa z sarny lub jelenia
muflona
lub królika bez kości
8 dag soli
1l4 łyżeczki saletry; pieprz
ziele angielskie
czosnek; jelito cienkie
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w drobną kostkę, połączyć z solą, saletrą i zmielonymi przyprawami oraz roztartym czosnkiem, dokładnie wymasować i napełnić jelit Przygotowaną kiełbasę powiesić w chłodnym miejscu na 7 dni Następnie wynieść na powietrze, obsuszyć i wędzić w zimnym dymie o temperaturze o 20°C przez kilka dni
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"