Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Filet z daniela
Składniki:
40 dag udźca bez kości
8 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
I/2 szklanki winiaku Badel
1/4 szklanki śmietany
1/4 szklanki zagęszczonego soku cytrynowego; sól i pieprz do
smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, usunąć błonę, pokrajać na~ kawałki (dwa na porcję) ukośnie w poprzek włókien i lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą Formować ręką i nożem filety w kształcie wydłużonego liści Potem naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, wlać winiak, śmietanę i sok, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ziemniakami z wody i karczochami,
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"