Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Płucka z daniela po chłopsku
Składniki:
płucka
20 dag cebuli tłuszcz
2 dag mąki
2 szklanki śmietany
alka pietruszki; sól
pieprz
majeranek i zakwas z mąki żytniej do smaku
Sposób przygotowania:
Płucka umyć, sparzyć wrzącą wodą, opukać, zalać wodą, posolić i ugotować Następnie wyjąć je z naczynia, usunąć chrząstki i pokrajać w kostkę Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, rozprowadzić śmietaną szybko mieszając trzepaczką, połączyć z płucami, dusić kilka minut i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natkę Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"