Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzik Branicki
Składniki:
50 dag mięsa (okrawki)
2 dag mąki
tłuszcz
białe wytrawne wino
20 dag ogórków kwaszonych
4 dag masła !lub margaryny
I/2 szklanki śmietany
4 dag rodzynków; sól
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na maśle, zalać małą ilością wody i ugotować Następnie połączyć z mięsem, śmietaną i opłukanymi rodzynkami oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawi Podawać z ziemniakami i białą kapustą z wody z maśle
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"