Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzik po malborsku
Składniki:
60 dag mięsa (okrawki)
2 dag mąki
tłuszcz
po 10 dag marchwi
selera i pietruszki
IO dag świeżych grzybów
5 dag orzechów laskowych bez łupin
szklanka śmietany
szklanka białego wytrawnego wina
10 dag sera żółtego; sól
pieprz
curry i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, a potem usmaży Warzywa i grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i podsmaży Do nich włożyć orzechy obrane ze skórki, mięso, następnie wlać śmietanę i wino, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości Całość doprawić do smak Podawać z ziemniakami z wody i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"