Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Warchlak pieczony a la Radziwiłł
Składniki:
warchlak
20 dag ryżu
4 dag mada lub margaryny
2 szklanki mleka
l0 dag bułki
szklanka białego wytrawnego wina
10 dag rodzynków
2 łyżki startej skórki cytrynowej
tłuszcz
miód pitny; sól
pieprz
cynamon i goździki do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego warchlaka umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Ryż opłukać, dodać masło, zalać mlekiem i ugotować na półtwardo Bułkę rozdrobnić, zalać winem i pozostawić na 20 min Potem ją zemleć, wymieszać z ryżem, opłukanymi rodzynkami i skórką cytrynową, do-prawić, napełnić wnętrze warchlaka i zaszyć Tak przygotowane mięso polać tłuszczem i upiec, skrapiając miodem pitnym, a następnie wytworzonym sosem Podawać z ziemniakami i pomidorami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"