Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika "Diana"
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
IS dag cebuli
10 dag suszonych śliwek
IS dag pomidorów; sól
pieprz
sok z cytryny i pomarańczy do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać umyte, namoczone śliwki i rozdrobnione pomidor Miękkie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, po czym ponownie umieścić w naczyniu i polać przetartym, doprawionym sosem, chwilę jeszcze poddusi Podawać z ryżem, zasmażaną marchewką i mizerii
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"