Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika po mazurska
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
czerwone wytrawne wino
tl2 szklanki śmietany
2 dag tartego chleba razowego lub piernika; sól
pieprz
cukier
cynamon i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę i dodać chleb Miękkie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, a następnie włożyć ponownie do naczynia i polać przetartym i doprawionym sosem, chwilę poddusi Podawać z ziemniakami, kapustą z wody i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"