Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika po staropolsku
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kosce
marynata do mięsa
8 dag
słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
8 dag suszonych śliwek
4 dag dżemu morelowego; sól
pieprz
imbir
cynamon
cukier
goździki i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebul Całość skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać umyte i namoczone śliwki, dżem i przypraw Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Ponownie włożyć do naczynia, i polać przetartym i doprawionym sosem; chwilę poddusi Podawać z ryżem lub kluskami i z pomidorami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"