Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kotlet z dzika po tyrolsku
Składniki:
50-60 dag schabu
2 dag mąki
tłuszcz
40 dag jabłek
1/4 szklanki śmietany I/4 szklanki wina Sherry Fino; sól
pieprz
cynamon
miód naturalny
majeranek i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety przygotować wg przepisu Kotlet z dzika a la Kierbedź st 32), posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, aby usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, podsmażyć, połączyć ze śmietaną i winem, obłożyć kotlety, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"