Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Filety z dzika po białowiesku
Składniki:
40 dag polędwicy lub schabu bez kości
4 dag mąki
tłuszcz
8 dag cebuli
50 dag świeżych grzybów
1/2 szklanki śmietany
8 grzanek z bułki pszennej
10 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać na porcje (po dwa kawałki), rozklepać tłuczkiem zwilżoną wodą i formować filety nadając im kształt wydłużonego liści Następnie'` posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron Cebulę, obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać oczyszczone, opłukane i po-krajane w paseczki grzyby, dusić do miękkości, często mieszają Pod koniec', duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Grzanki: usmażyć, obłożyć filetami, ułożyć na półmisku żaroodpornym, dodać grzyby,-' posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi, groszkiem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"