Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Filety z dzika po polsku
Składniki:
40 dag polędwicy lub schabu bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
30 dag szpinaku
4 łyżki śmietany
żółtko
bułka wrocławska
IS dag szynki wędzonej; sól
pieprz
i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Filety przygotować wg przepisu Filety z dzika po białowiesku st 35), posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć ; wrzącą wodą, odcedzić, zemleć, połączyć ze śmietaną i żółtkiem, chwilę poddusić i doprawi Bułkę pokrajać na kromki grubości 3-4 cm, wydrążyć środki' pozostawiając cienką warstwę miąższu na spodzie, usmaży Kromki napełnić szpinakiem, przykryć filetami, potem plasterkami podsmażonej szynki, udekorować cząstkami cytryny i pomidorów Podawać z frytkami, mizerią i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"