Potrawa: Zraziki z sarny z sosem jałowcowym |
Składniki: 500 g udźca 150 g słoniny 1 bułka namoczona w mleku sól pieprz 2łyżki smalcu tarta bułka do panierowania 1 jajko. Marynata: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 szklanka octu winnego sok z cytryny szczypta cukru po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu 8-10 ziarenek jałowca. Sos: 100 g okrawków z sarniego mięsa 50 g wędzonego boczku 1 cebula jarzyny z marynaty 1 łyżka mielonego jałowca 1 pomidor 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pół szklanki rosołu szczypta cukru. |
Sposób przygotowania: Umytą sarninę zamarynować na 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty przepuścić przez maszynkę razem ze słoniną i odciśniętą z mleka bułką. Dodać jajko, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Uformować małe zraziki, panierować je w bułce, usmażyć na smalcu, przełożyć do rondla, trzymać w cieple. Przygotować sos: pokrojony w kosteczkę boczek stopić w rondlu, dodać łyżkę masła, drobno pokrojone okrawki mięsa i cebulę, jarzyny z marynaty i pomidor. Chwilę smażyć mieszając, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, skrapiając przecedzoną marynatą. Dodać zmielony jałowiec, sól i pieprz, gotować ok. 40 minut. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, wlać do zrazów i chwilę dusić na małym ogniu. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |