Potrawa: Zrazy z dzika po mazursku |
Składniki: 40 dag polędwicy lub schabu bez kości ci 4 dag mąki tłuszcz 20 dag selera 10 dag marchwi 8 dag pietruszki zielonej 8 dag porów 20 dag pieczarek 3/4 szklanki śmietany l0 dag sera żółtego; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem okrągłe zrazy (dwa na porcję Następnie należy posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie warzywa połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, zagotować i do-prawi . Zalać zrazy, posypać startym serem i zapiec Podawać ziemniakami i zasmażanymi buraczkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |