Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy z dzika po mazursku
Składniki:
40 dag polędwicy lub schabu bez kości ci
4 dag mąki
tłuszcz
20 dag selera
10 dag marchwi
8 dag pietruszki zielonej
8 dag porów
20 dag pieczarek
3/4 szklanki śmietany
l0 dag sera żółtego; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem okrągłe zrazy (dwa na porcję Następnie należy posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie warzywa połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, zagotować i do-prawi . Zalać zrazy, posypać startym serem i zapiec Podawać ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"