Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Golonka z dzika po hetmańsku
Składniki:
1
2 kg golonki
marynata do mięsa
2 dag sosu pomidorowego
4 dag rodzynków
piwo jasne i imbir do maku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć pokrajać na porcje, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silcie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i opłukane rodzynki, wlać piwo i doprawi Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą kwaszoną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"