Potrawa: Mostek z dzika po polsku |
Składniki: 70-80 dag mostku 10 dag selera 8 dag pietruszki 5 dag marchwi 8 dag porów 2 dag mąki 4 dag chrzanu tartego 2 jajka bułka tarta tłuszcz; sól i pieprz do smalcu |
Sposób przygotowania: Umyte mięso zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować Pod koniec gotowania dodać warzyw Miękkie mięso, po usunięciu kości, pokrajać na porcje Następnie posypać pieprzem i oprószyć mąką, obłożyć chrzanem, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, przyciskając ręką i zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu; dosmażyć na małym ogniu Podawać z ziemniakami i białą kapustą z wody z maśle |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |