Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Mostek z dzika po polsku
Składniki:
70-80 dag mostku
10 dag selera
8 dag pietruszki
5 dag marchwi
8 dag porów
2 dag mąki
4 dag chrzanu tartego
2 jajka
bułka tarta
tłuszcz; sól i pieprz do smalcu
Sposób przygotowania:
Umyte mięso zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować Pod koniec gotowania dodać warzyw Miękkie mięso, po usunięciu kości, pokrajać na porcje Następnie posypać pieprzem i oprószyć mąką, obłożyć chrzanem, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, przyciskając ręką i zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu; dosmażyć na małym ogniu Podawać z ziemniakami i białą kapustą z wody z maśle
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"