Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Krokiety z dzika
Składniki:
50 dag mięsa bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag cebuli
5 dag bułki
10 dag sera żółtego; ciasto: 20 dag mąki
o szklarska mleka i wody
2-3 jajka
słonina
2 jajka do panierowania
bułka tarta; sól
pieprz
majeranek
curry i przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać na kawałki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia włożyć rozdrobnioną bułkę Następnie wystudzić, zemleć, wymieszać ze startym serem i doprawi Mąkę przesiać, wsypać do miksera, wlać mleko i wodę, wbić umyte jajka, posolić i zmiksować Patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać ciasto cienką warstwą, rozprowadzając równomiernie po całej patelni, usmażyć z obu stron Usmażone naleśniki rozłożyć na stolnicy tak, aby jeden zachodził na drugi, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon, pokrajać na kawałki długości 6-8 cm i panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, usmaży Podawać z ziemniakami, sosami ostrymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"