Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeni z jelenia amerykańsku
Składniki:
60 dag udźca lub łopatki bez kości
8 dag słoniny
główka czosnku
4 dag mąki
tłuszcz
2 dag suszonych grzybów
10 dag parówek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego win 4 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz
curry i tymianek do smaku
Sposób przygotowania:
Z umytego mięsa zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny i ząbkami czosnku Następnie natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, razem z namoczonymi i pokrajanymi w paseczki grzybami. Parówki (bez osłonek) pokrajać w plasterki i dodać do mięsa pod koniec duszenia z winem i koncentratem pomidorowy Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, chwilę pogotować, doprawić, zalać mięso i dusić kilka min Podawać z ziemniakami i fasolką szparagową
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"