Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z jelenia po myśliwsku
Składniki:
60 dag udźca lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag pieczarek
I /2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
10 dag kiełbasy myśliwskiej lub z dzika
4 dag chrzanu tartego
2 dag tartego chleba razowego: sól
pieprz
jałowiec i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z winem, pokrajaną w plasterki kiełbasą, chrzanem i chleb Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać doprawionym sosem i chwilę poddusi Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"