Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ragout z sarny
Składniki:
500 g mięsa (okrawki)
2 cebule
2 kiszone ogórki
sól
1 listek laurowy
po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 3 goździki
tłuszcz do smażenia
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka karmelu
ćwierć łyżeczki imbiru
pół szklanki rosołu
1 kieliszek czerwonego wina
otarta skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i umyte mięso pokroić w małe plastry, lekko zbić tłuczkiem, natrzeć solą, oprószyć mąką, usmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać rosołem. Dodać pieprz, ziele, goździki, listek laurowy, otartą skórkę z cytryny i dusić pod przykryciem. Zrazy wyjąć z sosu. Sos przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do sosu włożyć zrazy, pokrojony w kostkę ogórek i zeszkloną na maśle cebulę. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, dodać karmel i imbir, połączyć z sosem spod zrazów. Chwilę dusić razem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"