Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ragout z sarniej wątróbki
Składniki:
Wątróbka
pół szklanki mleka
3 cebule
pół łyżeczki majeranku
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 mały kieliszek białego wina
sól
pieprz
100 g masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, namoczyć na noc w mleku. Pomidory udusić w małej ilości masła i wody, przetrzeć przez sito. Drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w paseczki pieczarki przesmażyć na maśle, dodać roztarty czosnek i przetarte pomidory i dusić na małym ogniu, dodając pieprz i majeranek. Pokrojoną w paseczki wątróbkę obtoczyć w mące, usmażyć na tłuszczu, włożyć do sosu, podlać winem i dusić razem ok. 10 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"