Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Serca z jelenia po-wiedeńsku
Składniki:
50 dag serc
szklanka czerwonego wytrawnego wina
5 dag keczupu
2 dag musztardy
3--4-dag mąki
2-3 jajka
bułka tarta
tłuszcz; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Serca przekrajać na pół, usunąć krew, umyć, zalać winem wymieszanym z keczupem i musztardą, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie serc wyjąć z naczynia, opłukać, pokrajać w cienkie szerokie plastry, posypać przyprawami i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, zrumienić z obu stron Potem dosmażyć na małym ogni Podawać z ziemniakami, brokułami, mizerią lub z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"