Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Paprykarz z sarny
Składniki:
1 kg karkówki
3 cebule
3 strąki papryki
2 kolby kukurydzy
3 marchewki
4-5 ziemniaków
1 kalafior
3 łyżki masła
sól
pieprz
pół pęczka włoszczyzny
po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
1 mały listek laurowy
sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Mięso odżyłować i oddzielić od kości, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Z kości, włoszczyzny i korzeni ugotować esencjonalny wywar. Mięso oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do rondla razem z zeszkloną na maśle cebulą, podlać częścią wywaru, dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Kolby kukurydzy obgotować krótko w osolonej wodzie, wyłuskać, dodać do mięsa. Paprykę i marchew pokroić w paski, ziemniaki w grubą kostkę i wraz z różyczkami kalafiora przesmażyć na maśle. Dodać kilka łyżek wywaru i dusić razem 5-10 minut. Uduszone jarzyny połączyć z mięsem, delikatnie wymieszać, wlać resztę przecedzonego wywaru, ewentualnie zagęścić zasmażką z masła i mąki, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusić do miękkości.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"