Potrawa: Królik a la ochmistrz dworu |
Składniki: comber i uda czerwone wytrawne wino 2 dog mąki tłuszcz 5 dog chrzanu tartego 10 dog żurawiny do mięsa 2 dog rodzynków; sól pieprz i sok z cytryny i ' pomarańczowy do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić n Bilnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać chrzan, żurawiny; opłukane rodzynki oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody, doprawi Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać sosem i ponownie zagrzać Podawać z ryżem i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |