Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po adwokacku
Składniki:
comber i uda
2 dog mąki
tłuszcz
25 dog pieczarek
10 dog szynki wędzonej
2-3 łyżki koniaku
natka pietruszki
15 dog sera żółtego; sól
pieprz i przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pokrajaną w paseczki szynk Miękkie mięso pokrajać na porcję Sos połączyć z koniakiem, posiekaną natką, oraz pozostałą mąkę wymieszać arią z małą ilością wody, zagotować i doprawi Mięso polać sosem, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami, groszkiem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"