Potrawa: Królik po angielsku |
Składniki: Comber i uda jasne piwo 5 dog migdałów 15-20 dog mąki 2-3 jajka tłuszcz; sól pieprz i curry do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, posypać przyprawami, zalać piwem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć Mąkę przesiać, wsypać do miksera, wbić umyte jajka, wlać część piwa i zmiksować Potem ciasto rozrzedzić piwem tak, aby miało konsystencję gęstej śmietany, doprawi Mięso pokrajać w cienkie szerokie plastry, posypać przyprawami, maczać w cieście, posypać migdałami, kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron Następnie dosmażyć na małym ogni Podawać z ziemniakami nadziewanymi groszkiem i z surówkami 66 |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |