Potrawa: Królik po Hiszpańsku |
Składniki: comber i uda 2-3 łyżki oliwy sok pomidorowy 4 dog mąki tłuszcz 10 dog zmielonej papryki konserwowej 2 dog kaparów 6-8 dog oliwek faszerowanych; sól pieprz cukier i~ czosnek do maku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać oliwą wymieszaną z sokiem pomidorowym i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie wyjąć z naczynia, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić sokiem pomidorowym wymieszanym z papryką i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać opłukane kapary, oliwki oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |