Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po Hiszpańsku
Składniki:
comber i uda
2-3 łyżki oliwy
sok pomidorowy
4 dog mąki
tłuszcz
10 dog zmielonej papryki konserwowej
2 dog kaparów
6-8 dog oliwek faszerowanych; sól
pieprz
cukier i~ czosnek do maku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać oliwą wymieszaną z sokiem pomidorowym i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie wyjąć z naczynia, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić sokiem pomidorowym wymieszanym z papryką i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać opłukane kapary, oliwki oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"