Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Królik po wrocławsku
Składniki:
comber i uda
10 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
75 dag owoców papryki
15 dag pieczarek; 5 dag chrzanu tartego
1l2 szklanki śmietany
natka pietruszki
2 dag rodzynków (niekoniecznie); sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do
smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Paprykę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać' w paseczki, usmażyć, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ż chrzanem, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, posiekaną natką i opłukanymi rodzynkami Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"