Potrawa: Królik w czarnym sosie |
Składniki: comber i uda 4 dag mąki tłuszcz po 10 dag selera i pietruszki 8 dag marchwi 8 dag boczku wędzonego 15 dag cebuli (dymki lub szalotki) I/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 4 dag żurawiny do mięsa; sól pieprz cukier karmel i sok ż cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa rozdrobnić i dodać do mięsa w połowie duszeni Boczek pokrajać w paseczki, podsmażyć, włożyć obraną i opłukaną cebulę, usmaży Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, zagotować i przetrze Włożyć boczek z cebulą, wino i żurawinę, doprawić, polać mięso i dusić kilka minu Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |