Potrawa: Królik z porzeczkami lub agrestem |
Składniki: comber i uda 4 dag mąki tłuszcz 20 dag porzeczek lub agrestu 10 dag mandarynek 5 dag chrzanu tartego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól pieprz cukier i goździki do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Porzeczki łub agrest oczyścić, opłukać i dodać do mięsa pod koniec duszeni Mandarynki umyć, sparzyć, obrać ze skórki i po-krajać w cząstek Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, zagotować, przetrzeć, dodać mandaryn-ki, chrzan, wino i przyprawy, polać mięso, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem lub ziemniakami drążonymi i sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |