Potrawa: Zrazy zawijane z królika po gdańsku |
Składniki: comber 8 dag sera żółtego żółtko natka pietruszki 2 dag rodzynków 4 dag mąki tłuszcz 1l2 szklanki śmietany; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, wyżyłować, pokrajać na cienkie szerokie plastry w poprzek włóknie Ser zetrzeć, połączyć : z żółtkiem, posiekaną natką i opłukanymi rodzynkami, doprawić i rozłożyć na przygotowanym mię-si Mięso zawinąć, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Przed podaniem usunąć nitkę lub szpadek Podawać z kaszą, ryżem, kluskami lub ziemniakami i z surówkami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |