Potrawa: Zrazy zawijane z krótka po huzarsku |
Składniki: comber 8 dag wędzonego boczku 6 dag cebuli 3 dag bułki tartej laika chrzanu tartego 25-30 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 1l2 szklanki śmietany; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, wyżyłować pokrajać na cienkie szerokie plastry w poprzek włóknie Boczek pokrajać w kostkę i częściowo stopić Włożyć drobno pokrajaną cebulę, usmaży Połączyć z bułką tartą, żółtkiem i chrzanem, doprawić i nałożyć na przygotowane mięs Zrazy zawinąć, posypać przyprawami, obłożyć plastrami słoniny, obwiązać nitką lub spiąć szpadka- oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Podawać z ziemniakami lub kaszą i ogórkiem kwaszony |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |