Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy zawijane z królika po jędrzejowsku
Składniki:
comber
15 dag pieczarek
t/tłuszcz; 5 dag chrzanu tartego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 dag mąki
1l2 szklanki śmietany
natka pietruszki; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, wyżyłować, pokrajać na cienkie szerokie plastry w poprzek włóknie Pieczarki czyścić, opłukać i pokrajać w paseczki, usmaży Połączyć z chrzanem i koncentratem pomidorowym, doprawić i nałożyć na przygotowane mięs Zrazy zawinąć, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natek Podawać z ryżem lub ziemniakami, z fasolką szparagową i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"