Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gulasz z królika
Składniki:
uda
4 dag mąki
tłuszcz
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
1/2 szklanki czernione-go wytrawnego wina
łyżka keczupu
łyżka musztardy; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z winem, pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody oraz keczupem i musztardą, doprawi Podawać z kluskami, kaszą lub ziemniakami i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"