Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sarna „Gounod"
Składniki:
50 dag mięsa (okrawki)
2 dag mąki
tłuszcz
10 dag orzechów włoskich bez łupin
Il4 szklanki śmietany
Il4 szklanki soku pomarańczowego
szklanka białego wytrawnego wina; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumieni Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, połączyć z mięsem, śmietaną, sokiem pomarańczowym i winem, dusić kilka minut i doprawi Podawać z kluskami i surówkami Mięso umyć, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, dodać śliwki umyte, namoczone, wypestkowane i pokrajane w paseczki, dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę i nalewkę, doprawi Podawać z kluskami kładzionymi i zieloną sałat
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"