Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z sarny po francusku
Składniki:
60 dag udźca bez kości lub łopatki
marynata do mięsa
8 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag ogórków konserwowych
10 dag rydzów marynowanych
Il2 szklanki śmietany
koperek; sól
pieprz
cukier i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Ogórki i grzyby pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ze śmietaną, wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać doprawionym sosem połączonym z posiekanym koperkiem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z ziemniakami, sałatą zieloną i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"