Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając w czarnym sosie
Składniki:
Zając
sól
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
ćwierć selera
1 łyżeczka mielonego jałowca
1 szklanka czerwonego wina
pół szklanki rosołu. 100 g wędzonego boczku lub szynki
1 marchewka
pół selera
2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Podzielonego na części zająca umyć, osuszyć, natrzeć solą i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie obsmażyć na maśle, włożyć do rondla, obłożyć startymi na grubej tarce jarzynami pokrojoną w plasterki cebulą, posypać jałowcem, podlać rosołem dusić ok. 1 godziny, od czasu do czasu skrapiając winem. Marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki i krótko obgotować w osolonej wodzie. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Wyjąć zająca, pokroić na porcje, włożyć do rondla. Dodać marchew, seler i boczek. Sos przetrzeć przez sito, wlać do rondla. Dusić ok. 20 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"