Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z sarny po tyrolsku
Składniki:
60 dag udźca bez kości lub łopatki
marynata do mięsa
8 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
czerwone wytrawne wino
15 dag selera
po 8 dag pietruszki i cebuli
5 dag marchwi
2 dag groszku konserwowego
2 dag koncentratu pomidorowego
4 dag szynki
koperek; sól
pieprz
tymianek
estragon i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przy-krycie Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod, koniec duszeni Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z groszkiem, koncentratem pomidorowym, pokrajaną w paseczki szynką i posiekanym koperkiem, zagotować, doprawić, polać mięso i dusić kilka minu Podawać z makaronem lub kluskami i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"